FAQ

Επεξηγήσεις

Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ GROUP, στη Θεσσαλονίκη, παραθέτει παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις γυψοσανίδες. Ελπίζουμε, έτσι, να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τι είναι η γυψοσανίδα, για όσους βέβαια δεν γνωρίζουν, αλλά και να δώσουμε απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που ίσως έχετε σχετικά με τη φύση και τη χρήση του εν λόγω υλικού δόμησης.


    Κάντε κλικ επάνω στην ερώτηση, για να δείτε την απάντηση.

1. Τι είναι η γυψοσανίδα;

Η γυψοσανίδα αποτελείται από ορυκτό γύψο, επενδεδυμένο αμφίπλευρα με χαρτί. Είναι ένα θερμομονωτικό υλικό, με εξαιρετικές ιδιότητες ηχομόνωσης, πυροπροστασίας και αντισεισμικότητας. Ενδείκνυται για γρήγορες κατασκευές, που δεν λερώνουν το χώρο με μπάζα και δεν είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

2. Πόσα είδη γυψοσανίδας υπάρχουν;

Απλή Γυψοσανίδα Γενικής Χρήσεως
Γενικής χρήσεως γυψοσανίδα, για κατασκευή χωρισμάτων, οροφών, επενδύσεων και ειδικών κατασκευών.

Ανθυγρή Γυψοσανίδα
Η ανθυγρή γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε χώρους με υψηλό ποσοστό υγρασίας, όπως μπάνια - wc και στεγαζόμενοι εξωτερικοί χώροι.

Ινογυψοσανίδα "Vidiwall"
Συμπαγής δομική πλάκα γύψου και ινών σελουλόζης με μεγάλο ειδικό βάρος, σκληρή επιφάνεια και υψηλές μηχανικές αντοχές. Χρησιμοποιείται σε χώρους που απαιτούν αντοχή στα χτυπήματα καθώς και ικανότητα ανάρτησης φορτίων απευθείας στο στοιχείο πλήρωσης του τοίχου, χωρίς ειδική ενίσχυση σκελετού. Η ινογυψοσανίδα Vidiwall - 4VT παράγεται σε πάχη 10mm και 12,5mm, με τα τέσσερα άκρα της φρεζαρισμένα, για καλύτερη και ευκολότερη αρμολόγηση. Διαστάσεις: 1200mm x 2800/3000mm ή 1000mm x 1500mm.

Πυράντοχες γυψοσανίδες "Fireboard"
Ειδικές δομικές γυψοσανίδες, που ανταποκρίνονται στις πιο σκληρές απαιτήσεις παθητικής πυρασφάλειας. Ο ειδικός πυράντοχος πυρήνας τους έχει βάση το γύψο και τον περλίτη και περικλείεται από άκαυστο υαλοΰφασμα. Κατατάσσονται στην κατηγορία Α1, των εντελώς άκαυστων υλικών κατά DIN 4102. Το Fireboard παράγεται σε πάχη 15, 20, 25mm και σε διαστάσεις: 1200mm x 2000mm.

Διάτρητες ηχοαπορροφητικές γυψοσανίδες
Γυψοσανίδες με κυκλική, τετράγωνη ή ακανόνιστη διάτρηση, σε ποικιλία σχεδίων και ποσοστών διάτρησης, για ηχοαπορροφητικές επιφάνειες. Διαστάσεις: < 1000mm - 1250mm Χ max. 3000mm, αναλόγως της διάτρησης.

Ηχομονωτικές γυψοσανίδες "Piano"
Γυψοσανίδες υψηλής πυκνότητας, για εφαρμογές σε μεγάλες απαιτήσεις ηχομόνωσης.

Γυψοσανίδες "La Vita"
Γυψοσανίδες με χαρτί επενδεδυμένο με ανθρακονήματα, για χώρους προστατευμένους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παράγεται σε πάχος 12,5mm. Διαστάσεις: 1250mm x 2600mm.

Ανθυγροπυράντοχη Γυψοσανίδα
Χρησιμοποιείται σε χώρους όπου αναζητούμε υψηλά στάνταρ προστασίας από υγρασία και πυροπροστασία ταυτόχρονα, π.χ. μεσοτοιχία μπάνιου - υπόλοιπων χώρων κ.λπ.

Τσιμεντοσανίδα
Υλικό ανθεκτικό σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, για κατασκευή εξωτερικών χώρων αλλά και εφαρμογές σε μπάνια και wc, καθώς επίσης και σε κατασκευές που έχουν άμεση επαφή με υγρασία.

3. Τρόποι βελτίωσης της ηχομόνωσης των χωρισμάτων από γυψοσανίδες.

Ο νόμος της μάζας:
Περισσότερη μάζα σημαίνει μεγαλύτερη ηχομόνωση. Βαρύτερες γυψοσανίδες σημαίνει καλύτερη ηχομονωτική συμπεριφορά.

Ο νόμος της ασυμμετρίας:
Διαφορετικό βάρος των γυψοσανίδων σημαίνει καλύτερη ηχομονωτική συμπεριφορά. Ο λόγος: το χώρισμα θα έχει δύο κρίσιμες συχνότητες, αλλά με μικρότερο αντίκτυπο και σε απόσταση μεταξύ τους.

Ο νόμος της απόστασης:
Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των γυψοσανίδων σημαίνει καλύτερο ηχομονωτικό αποτέλεσμα. Αφήστε μια απόσταση τουλάχιστον 5cm.

Ο νόμος της αποσύμπλεξης:
Λιγότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δύο κελύφη από γυψοσανίδες σημαίνει καλύτερη ηχομονωτική συμπεριφορά.

Ο νόμος της ηχοαπορρόφησης:
Ύπαρξη ηχοαπορροφητικού υλικού στο ενδιάμεσο κενό μεταξύ των γυψοσανίδων σημαίνει καλύτερη ηχομονωτική συμπεριφορά του χωρίσματος. Χρησιμοποιούμε ινώδη υλικά, όπως για παράδειγμα πετροβάμβακα ή υαλοβάμβακα, σε μέση πυκνότητα περίπου 50kg/m3. Η απόσταση μπορεί να γεμίσει ολόκληρη αλλά και το 50-75% είναι αρκετό. Προσοχή! Ποτέ στη μέση της τοιχοποιίας σκληρά αφρώδη υλικά, όπως επίσης ποτέ μαλακά αφρώδη υλικά.

Ο νόμος της συνέχειας:
Κενά, ρωγμές, ασυνέχειες -όσο μικρές κι αν είναι- σημαίνουν μείωση της ηχομονωτικής απόδοσης του χωρίσματος / ψευδοροφής από γυψοσανίδες. Οι πλημμελείς αρμολογήσεις των γυψοσανίδων, για παράδειγμα, είναι «μάστιγα» για την ηχομονωτική τους πληρότητα. Έχει ιδιαίτερη σημασία να χρησιμοποιηθεί ένα ηχομονωτικό υλικό όπως το Stickson, για να δώσει την απαιτούμενη αεροστεγανότητα. Το Stickson -βισκοελαστικό αυτοκόλλητο υλικό- θα τοποθετηθεί σε μία εσωτερική πλευρά αυτοκόλλητα. Η ακριβής θέση του εξαρτάται από τους εκάστοτε στόχους μας.

Ο νόμος των πλευρικών μεταδόσεων:
Οι πλευρικές μεταδόσεις μπορούν στην πράξη να αναιρέσουν ακόμη και την καλύτερη ηχομονωτική επίδοση: ψευδοροφές, υπερυψωμένα δάπεδα, ελαφρώς παράπλευροι τοίχοι κ.λπ. συντελούν συχνά στη δραματική υποβάθμιση της ηχομονωτικής συμπεριφοράς των κατασκευών από γυψοσανίδες.

Ο νόμος της περιμετρικής απομόνωσης:
Η απομόνωση των χωρισμάτων από δάπεδο, οροφή και παράπλευρους τοίχους με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να προσθέσει στο δείκτη ηχομόνωσης 3-4dB.

4. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση γυψοσανίδας;

Οι γυψοσανίδες είναι το ιδανικό υλικό για ανακαινίσεις εσωτερικών χώρων, αφού ενδείκνυνται για επενδύσεις τοίχων, ψευδοροφές και ηχομονωτικά χωρίσματα. Πρόκειται για έναν ευέλικτο, γρήγορο και δοκιμασμένο τρόπο δόμησης, που προκαλεί τη μικρότερη δυνατή όχληση στους ενοίκους.

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα του τρόπου δόμησης με γυψοσανίδες ξεχωρίζουν τα εξής:

✓ Διαθέτουν πολύ καλή συμπεριφορά σε περίπτωση φωτιάς.
✓ Προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση και ηχομόνωση.
✓ Διαθέτουν υψηλή σταθερότητα / ακαμψία.
✓ Έχουν μικρό βάρος.
✓ Προσφέρουν ρύθμιση της υγρασίας.
✓ Αποτελούν ένα γρήγορο και οικονομικό τρόπο κατασκευής.
✓ Πρόκειται για τελείως επίπεδες και ενιαίες επιφάνειες, κατάλληλες για βάψιμο ή άλλο φινίρισμα.

5. Τι είδους κατασκευές μπορούν να γίνουν με τη χρήση γυψοσανίδας;

Η ξηρά δόμηση στις κατασκευές δίνει σήμερα αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις σε πολλά τεχνικά προβλήματα της οικοδομής, τα οποία η συμβατική δόμηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Λόγω της «ευκολίας» χειρισμού της γυψοσανίδας, μπορούμε να κατασκευάσουμε τα εξής:

✓ Γύψινες διακοσμήσεις
✓ Χωρίσματα σε εσωτερικούς χώρους
✓ Ψευδοροφές παντός τύπου
✓ Επενδύσεις τοίχων και λοιπών επιφανειών
✓ Κατασκευές για ηχομόνωση και θερμομόνωση
✓ Επενδύσεις τζακιών
✓ Εξωτερικές κατασκευές - Κατασκευές τσιμεντοσανίδας
✓ Ειδικές κατασκευές

6. Γιατί να κάνω θερμομόνωση;

Με τη θερμομόνωση μπορούμε να επιτύχουμε σχεδόν 80% μείωση σε απώλειες θερμότητας και 40% μείωση σε δαπάνες πετρελαίου.

7. Πώς να αντιμετωπίσω την υγρασία στο σπίτι;

Τα αίτια της υγρασίας είναι:
α. Διείσδυση νερού από τους εξωτερικούς τοίχους
β. Υδρατμοί που συσσωρεύονται στους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού.

Η πιο σίγουρη μέθοδος για στεγανοποίηση είναι η εξωτερική μόνωση του σπιτιού.

8. Τι είναι η θερμοπρόσοψη;

Είναι η μόνωση ενός κτιρίου από την εξωτερική πλευρά. Για αυτόν τον λόγο η πιο σωστή ορολογία είναι εξωτερική θερμομόνωση.